Sarıyer Yenigün, Sarıyer'in Gerçek Tarafsız Gazetesi - Pembe Prenses Sağlık Tır’ı Sarıyer’de
ŞEREF AYER </br>KOVULMADIKÇA </br>SARIYER İFLAH OLMAZ!!!
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Pembe Prenses Sağlık Tır’ı Sarıyer’de

Pembe Prenses Sağlık Tır’ı Sarıyer’de
Sağlık Bakanlığı’nın “Pembe Prenses” ismi verilen “kanser tarama tırı” Sarıyer’de kanser taramasını kadınların ayağına getirdi.
01.10.2016 / 23:06


Sağlık Bakanlığı, kanserle mücadele alanında yeni bir adım attı. Hem erken teşhis oranını artırabilmek hem de Türkiye'nin en ücra köşelerine ulaşabilmek için mobil kanser tarama merkezleri oluşturdu.

Sağlık Bakanlığı’nın “Pembe Prenses” ismi verilen “kanser tarama tırı” Sarıyer’de kanser taramasını kadınların ayağına getirdi.

Proje kapsamında, Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı tarafından, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile Sarıyer Meydanı’nda kurulan Pembe Prenses Sağlık Tırı’nda kanser taraması başlatıldı.

Sarıyerli kadınların büyük ilgi gösterdiği, sağlık tırında, uzman doktorlar ve sağlık ekibi görev yapıyor. Sağlık tırında görevliler, 30-70 yaş grubu kadınları tek tek alarak kanser taraması yapıyor. Sağlık tırında bulunan mamografi cihazıyla meme kanseri ile ilgili radyolojik görüntüleme yapılırken, rahim ağzı kanseriyle ilgili bulgular için de numuneler alınıyor.



‘ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİLER’

Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, Sarıyer’de büyük ilgi toplayan Pembe Prenses Sağlık Tır’ını ziyaret etti ve sağlık taraması çalışmalarını yerinde inceledi, Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Nilüfer Ataoğlu’ndan bilgi aldı…

Sarıyer İlçe Sağlık Müdürü Dr. Asuman Kerem Şıralı, Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, AK Parti Sarıyer İlçe yöneticileri, Meclis üyeleri ve çok sayıda Sarıyerli kadın, Pembe Prenses Sağlık Tır’ını ziyaret edenler arasındaydı…

Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar, gezici sağlık merkezinin içinde ilgili uzmanlardan bilgi aldı.Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu belirten Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, vatandaşları taramaya davet etti.

AK Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar’da, bu çalışmanın Sarıyerli kadınların sağlığı açısından önemli bir hizmet olduğunu ifade etti.



‘HER YIL YAKLAŞIK 90 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR’

Türkiye'de her yıl yaklaşık 90 bin kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Nilüfer Ataoğlu ise, kanserli bir kişi için yapılacak en önemli şeyin erken teşhis olduğuna dikkat çekti.

Son yıllarda kanser vakalarında ciddi artış olduğunu dile getiren Dr. Nilüfer Ataoğlu, “Sağlık Bakanlığı Türkiye’nin birçok yerinde ÜCRETSİZ olarak kadın kanserlerini tarama ve erken teşhis programı başlattı.

Bu program çerçevesinde Sarıyer’de kurulan Pembe Sağlık Tırı’nda 30 yaş üstü kadınlara ücretsiz meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor. HPV-DNA numune alımı için hizmet veriliyor ve erken teşhis işlemleri yapılıyor.

Sarıyer’de Toplum Sağlığı Merkezimiz tarafından başlatılan bu uygulamada Pembe Sağlık Tırı’nda son model dijital mamografi cihazı ile 40-69 yaş arasındaki kadınlarda meme kanseri taraması, 30-65 yaş aralığındaki kadınlarımıza ise Smear tetkiki ile rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor…” dedi.



‘ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR’

Kanserle mücadelede erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çeken Dr. Nilüfer Ataoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünyada her yıl 13 milyon insan kansere yakalanmakta. Bunlardan 7 milyonu ölmektedir. Ülkemizde kanser, ölüm nedenleri içinde kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kanser hem sık görülmektedir hem de ortaya çıktığında hastaya ve yakınlarına yıkımı fazla olmaktadır. Pembe Sağlık Tırı bu nedenlerle bayanlarımıza önemli bir hizmet vermektedir. Sarıyerli kadınlarımızı tamamen ücretsiz olan bu taramaya katılmalarını önemsiyorum." Diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın hem erken teşhis oranını artırabilmek hem de Türkiye'nin en ücra köşelerine ulaşabilmek için mobil kanser tarama merkezleri oluşturduğunu kaydeden Dr. Nilüfer Ataoğlu, açıklamasında şu cümlelere yer verdi:



“Türkiye’de yılda her 100 bin kadının 45’ine teşhis konuluyor. Tırda bulunan dijital mamografi, özellikleri açısından yüksek çözünürlüklü, kaliteli bir cihazdır. Yapılan mamografi çekimleri uzmanlar tarafından değerlendiriliyor ve hastalık teşhis edilirse hastaların aile hekimlerine bilgi veriliyor. Bir mamografi en az iki radyolog tarafından değerlendiriliyor. İki radyoloğun görüşü aynı olursa sonuç kesinleşiyor veya şüphe devam ediyorsa üçüncü bir radyoloji uzmandan da görüş alınıyor. Tarama sonuçları, anlık olarak Hacettepe Üniversitesinin kanser merkezine iletiliyor ve gerekli tedaviler hızla planlanıyor.”



'GEÇ KALMA, BUGÜN GEL'

Sarıyer Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Nilüfer Ataoğlu, arkasında 'Geç Kalma, Bugün Gel' yazılı olan ve ‘Pembe Prenses’ ismi verilen Sağlık Bakanlığı’nın ‘kanser tarama tırı’nın renginin pembe olmasının nedeni içinse meme kanserinin kadınlarda bir numaralı kanser olması, kadınların daha fazla taramaya katılmalarının teşvik edilmesi olduğunu belirtti.