Davut Gül, Ayazağa'da sel sonrası dere yataklarındaki işgallerin kaldırılacağını, yalnızca yıkılması gereken binalar için işlem yapılacağını açıkladı.
19.10.2026 / 13:01
İstanbul Valisi Davut Gül, Ayazağa'da sel sonrası dere yataklarındaki işgallerin kaldırılacağını, yalnızca yıkılması gereken binalar için işlem yapılacağını açıkladı. Bölgede kentsel dönüşüm ofisinin hizmet vermeye başladığını belirten Gül, devletin tüm imkanlarıyla vatandaşın yanında olduğunu ifade etti.
İstanbul'da ve çevre illerde etkili olan sağanak sonrası birçok noktada sel suları hayatı felç etti.
Selin en fazla etkili olduğu yerlerden biri olan Sarıyer Ayazağa Mahallesi’nde yapılan incelemelerin ardından dere yatağına yapıldığı tespit edilen riskli yapıların yıkılmasına karar verildi.
MANİPÜLASYONA SOYUNDULAR
Bu kapsamda, dere yatağında yer alan ve sel tehlikesi oluşturduğu belirtilen yapıların yıkımına başlandı.
Bu yıkımlar devam ederken sosyal medyada, gökdelenlere yönelik bir işlemin yapılmadığı ve sadece gecekonduların yıkıldığı yönünde manipülatif haberler dolaşmaya başladı.
Bu iddialara ilişkin en yetkili isimden, son dakika bilgilendirmesi geldi.
VALİ GÜL AÇIKLADI
İstanbul Valisi Davut Gül, Ayazağa'da sel sonrası yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Dere yataklarındaki işgallerin ilgili kurumlarla birlikte kaldırılacağını belirten Gül, tarımsal zararın yaklaşık 60 milyon lira olduğunu söyledi.
"YIKILMASI GEREKEN BİNALAR YIKILACAK"
Gül, bölgedeki binaların yıkılmasına ilişkin değerlendirmesinde, yalnızca yıkılması gereken yapılar için işlem yapılacağını vurguladı.
"Yıkılması gereken bir bina varsa bunun yıkılması sağlanır. Yoksa etrafınıza baktığınızda 'Şu bina da yıkılsın, bu bina da yıkılsın.' Ne böyle bir niyetimiz var ne de bunun gerçekliği var." diyen Gül, amaçlarının derelerin kendi yataklarında akmasını sağlamak ve buna engel olan işgalleri bütün kurumlarla birlikte ortadan kaldırmak olduğunu ifade etti.
KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİ ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Gül, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un bölgedeki toplantıda kurulacağını duyurduğu kentsel dönüşüm ofisinin, Rauf Denktaş Kültür Merkezi'nde hizmet vermeye başladığını bildirdi.
Binalarını dönüştürmek ve daha güvenli yapılara kavuşmak isteyen vatandaşların bu ofise başvurabileceğini belirten Gül, burada arsa ve imar durumu ile ada bazında birleşme imkanları gibi konularda bilgi verildiğini aktardı.
YAKLAŞIK 3 BİN EV VE İŞ YERİNDE CİDDİ ZARAR
Gül, ekiplerin gelen her ihbarı yerinde incelediğini, başvuruların çatı akmasından bodrum katlardaki eşyaların tamamen kullanılamaz hâle gelmesine kadar farklı boyutlarda olduğunu anlattı.
Şu ana kadar yaklaşık 2 bin ev ve 900 iş yerinde ciddi zarar tespit edildiğini açıklayan Gül, başvuruların gelmeye devam ettiğini belirtti.
Gül, "Kabaca 3 bin ev ve iş yerinin ciddi anlamda zarar gördüğünü tespit ettik. Bunların zarar ziyanları da bugün başlayarak ödenmeye başlanacak." dedi.
br />