Sarıyer Yenigün, Sarıyer'in Gerçek Tarafsız Gazetesi - DERBENT VE FSM HALKINDAN BÜYÜK EYLEM
ŞEREF AYER </br>KOVULMADIKÇA </br>SARIYER İFLAH OLMAZ!!!
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

DERBENT VE FSM HALKINDAN BÜYÜK EYLEM

DERBENT VE FSM HALKINDAN BÜYÜK EYLEM
Fatih Sultan Mehmet (Armutlu), Derbent mahalleleri halkı, mahallelerini riskli ilan eden Bakanlar Kurulu kararının iptali için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne dilekçe verdi ve büyük eylem yaptı.
31.01.2013 / 23:48


Fatih Sultan Mehmet (Armutlu), Derbent mahallelerinin deprem yönünden riskli alan ilan edildiğini belirten çevre sakinleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde protesto eylemi yaptı. Yapılan açıklamalarda, "Belli çevreler, daha çok kazanacağını hesaplayarak buralara öncelik tanıyor" denildi.

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde saat 11.00'de toplanan mahalle sakinleri "Armutlu bizimdir, bizim kalacak", "Armutlu halkındır rantçıların olmayacak", "Evimizi yıkanın villasını yıkarız" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Yaklaşık bin kişilik topluluk, "Armutlu bizimdir, bizim kalacak" sloganları attı. Çevik kuvvet polisleri de yoğun güvenlik önlemleri aldı.



Bölge sakinleri, "Karar alınmadan önce hazırlık aşamasında fikrimiz sorulmadığı gibi karardan sonra da bizlerin bilgilendirilmesinde kamu idaresi herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Uygulamanın nasıl gerçekleşeceği belli değildir. Yıllardır oturduğumuz mahallelerde akıbetimiz belli değildir. Sonuç olarak Bakanlar Kurulu Kararı'nın kaldırılması mahallemizin sosyo-ekonomik yapısıyla uyumlu planın oluşturulması ve halkın katılımının desteklenmesini istiyorum" yazılı dilekçeleri müdürlüğe verdiler.

 

Derbent Mahallesi Güzelleştirme Derneği Başkanı Rıza Coşkun da yaptığı açıklamada, şunları söyledi:


"Deprem konusunda bilim adamlarının istatistik verilerine göre İstanbul'da Sarıyer 3'üncü, 4'üncü etkilenme alanı. Onun için buraları riskli alan ilan ederek, burada yaşayanları göndermek istiyorlar. Çünkü Boğaz'da rantın yüksek olduğunu, belli çevrelerin buralardan daha çok kazanacağını hesaplayarak buralara öncelik tanıyorlar. Eğer gerçekten bir kentsel dönüşüm olacaksa, önce buradaki insanları insan yerine koyup muhatap almalılar. Ben yaptım oldu, bittiyle kesinlikle başaramayacaklar. Hatta siyasilerin malzemelerinin insan olduğunu düşünerek bu kadar insanı karşılarına alarak bu planı-projeyi yapamayacaklar. Çünkü bu plan ve projeler insana dayalı değil, ranta dayalı. Onun için insanlar burada. Derdini anlatmak için 50-60 yıl oturdukları yerlerden gitmemek için. Kader birliği yaparak mücadele ediyorlar."



Mahalle sakinlerinden Metin Kal da "Bakanlar Kurulunun aldığı bir kararla, bizim bölgenin riskli olduğunu ilan ettiler. Bakanlar kurulu kararı çıktı. Cumhurbaşkanımız onayladı ve yürürlüğe girdi. Bizler de dilekçelerimizi hazırladık. Acaba bu işin içinde bir rant mı var? Bizim elimizden buraları alacaklar mı? diye endişemiz oldu. Bunun için girişimlerde bulunduk. Biz bu endişemizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile tesadüfen burada bulunan bakanlık yetkilisine ilettik. Dilekçelerimizi kabul ettiler" dedi.



Binanın önünde açıklama yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız şöyle konuştu:


"Sizlerin hiçbirinin tapusu yok. Çoluğunuza çocuğunuza vereceğiniz bir tapu yok. Şu anda oturduğunuz binalar riskli binalar. Bizim amacımız sizleri tapu sahibi yapmak. Buradan rant elde etmek değil. Eğer siz istemiyorsanız, burada kentsel dönüşüm yapılmaz. Böyle bir şey yok. Sayın bakanımız diyor ki; Sizlerin istemediği hiçbir şeyi yapmayacağız. Bakanımızın eski yaptığı işlere bakın. Bunlara güvenin, sizlerle anlaşmadan hiçbir şey yapılmayacak. Bugün Esenler'de yüzde 99,9 anlaşma yapıldı. Sizlerle de aynı şekilde anlaşma yapılacak."

Topluluk dilekçelerin verilmesinden sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün önünden ayrıldı.