Sarıyer Yenigün, Sarıyer'in Gerçek Tarafsız Gazetesi - Emirgan Korusu rezidans ve AVM için Satılıyor
ŞEREF AYER </br>KOVULMADIKÇA </br>SARIYER İFLAH OLMAZ!!!
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Emirgan Korusu rezidans ve AVM için Satılıyor

Emirgan Korusu rezidans ve AVM için Satılıyor
Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, Emirgan Korusu’nun satılacağını, Emirgan Korusu’nun bitişiğindeki 158 dönümlük yeşil alana rezidans ve AVM yapılacağını yazdı.
02.02.2015 / 13:29


Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, Emirgan Korusu’nun satılacağını yazdı. Emirgan Korusu’nun bitişiğindeki 158 dönümlük yeşil alana rezidans ve AVM yapılacağını aktaran Uras;

“Değer mi Kadir Abi? Ben Kadir Abi’yi tanısam, ‘merhabam olsa’, ‘A’bicim, yap bir yiğitlik...

TOKİ’nin aç gözünü doyurmak gerekiyorsa, çıkar kasadan üç beş milyon dolar, öde TOKİ’ye...

Ekle yeşil alanı Emirgan Parkı’na...

Lale bahçelerini büyüt. İsmin kalır yadigâr’ derdim”
diye ekledi.

Güngör Uras’ın Milliyet’in bugünkü nüshasında (1 Şubat 2015) yayımlanan yazısı şöyle:

Emirgan Korusu satılıyor

Emirgan Korusu 452 dönüm. Devlet Baba’nın Toplu Konut’u, Emirgan Korusu’nun bitişiğindeki 158 dönüm yeşil alanı gökdelen rezidans ve AVM yapılsın diye satışa çıkardı.

Kadir Abi (Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş) duruma el koymazsa, “gitti gider”!..

Satılacak topraklar devlet malı... Osmanlı’da da “devlet malı” iken, 17. yüzyılda padişah IV. Murat tarafından İranlı Emir Güne Han’a armağan edilmiş “kul malı” olmuştu.

1940’ta dönemin İstanbul Belediye Başkanı Lütfi Kırdar’ın girişimiyle bu arazi kamulaştırılmış, bir bölümü park olarak düzenlenerek halka açılmıştı.

Şimdilerde Kadir Abi burada her yıl Lale Festivali düzenliyor. Kadir Abi, Lütfi Kırdar’ın yaptığını yapamaz mı? Bal gibi yapar.

Önceki Belediye Başkanı Sayın Erdoğan’a rica etse, Emirgan Parkı’nın bitişiğindeki, parkın yarısı büyüklüğündeki 158 dönüm yeşil alanın betonlaşmasını önler. Şanına şan katar.

Önlerse Topbaş önler

Kadir Abi, bu şehirde yaşayanlar adına şehrin “sahibi, muhtarı...” Şehir halkının yeşil alan olarak nefes aldığı, Emirgan Parkı bitişiğindeki yeşil alanın TOKİ çöplüğü olmasına göz yumamaz.

Emirgan’daki yeşil alanın konut ve AVM yapacaklara satılmasında kimin ne yararı olacak?

Gelir paylaşımıyla TOKİ kasasına 158 milyon dolar girecek...

Ama bunun sonunda yeşil alan gökdelen tarlası olacak.

Yap-sat usulü her biri 2-5 milyon dolara satılan daireler nedeniyle birilerinin cebine rant akacak.

Ama İstanbul halkı Emirgan Parkı’nın yarısı büyüklüğündeki yeşil alanı kaybedecek.

Değer mi Kadir Abi? Ben Kadir Abi’yi tanısam, “merhabam olsa”, “A’bicim, yap bir yiğitlik... TOKİ’nin aç gözünü doyurmak gerekiyorsa, çıkar kasadan üç beş milyon dolar, öde TOKİ’ye... Ekle yeşil alanı Emirgan Parkı’na... Lale bahçelerini büyüt. İsmin kalır yadigâr” derdim.

Bak yıllar sonra Lütfi Kırdar’ın kamulaştırdığı parklarda gezenler onun adını nasıl anıyor, ona nasıl dua ediyorlarsa sana da dua ederler” derdim.

Yola çıkılmış: Gitti gider

Çevreden söz ediyoruz, bir ağaç kesilince üzülüyoruz.

İstanbul’un betonlaşmamış, yeşil kalmış son topraklarını TOKİ denilen canavar kuruluş ele geçirerek, “rantçılara” peşkeş çekiyor.

İstanbul’da yaşayanların gıkı çıkmıyor.

Hayat sadece “para” değil. Hayatta başka şeyler de var. Kadir Abi gibi, halkın oylarıyla uzun süre “Şehr-i İstanbul”u yönetme şerefine erişmiş birinin (Allah uzun ömür ihsan eylesin) yıllar sonra;

“Uzun yıllar şehreminliğinde bulundu ama zamanında İstanbul’da bir karış yeşil alan kalmadı. Ne kadar yeşil alan varsa, hatta ve hatta Emirgan Parkı satılırken ses etmedi. Rant dağıtımına seyirci kaldı” diye yâd edilmesini istemediğim için bunları yazıyorum.

Yazıyorum da hiçbir işe yaramayacağını bile bile yazıyorum.

Önümüzdeki günlerde ihale var. Kimin alacağı, kaça alacağı, satıştan sonra yapılacak imar değişikliğiyle alana sağlanacak rant mutlaka belirlenmiştir. Ne yapalım “kader-kısmet” bu.


İBB'den 'Emirgan Korusu' açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Emirgan Korusu'nun imara açılması, satılması ve bu alana inşaat yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Emirgan Korusu'nun yakınındaki bir alanın TOKİ tarafından satışa çıkarılacağı şeklindeki ifadesi üzerine, sosyal medya mecraları ve internet haber sitelerinde 'Emirgan Korusu satılıyor', 'Emirgan Korusu'na rezidans ve AVM yapılacak' gibi başlıklarla haberler yayınlandığı görülmüştür.

Yanlış algının düzeltilmesi adına söz konusu açıklamanın yapılması zorunlu olmuştur. Sözü edilen arazinin Emirgan Korusu ile hiçbir ilgisi yoktur. Emirgan Korusu'nun imara açılması, satılması ve bu alana inşaat yapılması söz konusu olamaz."

Emirgan Korusu için Emlak Konut'dan açıklama geldi

Emirgan Korusu’na komşu arazide alışveriş merkezi ve gökdelen yapılacağı iddiaları tartışma yarattı. Araziyi alan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum alışveriş caddesi ile siluete zarar vermeyecek oteller yapacaklarını söyledi.

Emirgan Korusu’nun yanındaki araziye alışveriş merkezi ve gökdelen yapılacağı iddiası tartışma yarattı. Araziyi Özelleştirme İdaresi’nden geçtiğimiz yıl 1 milyar 5 milyon 522 bin liraya satın alan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kesinlikle AVM yapılmayacağını ve iki katlı binalar inşa edileceğini söylerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise arazinin Emirgan Korusu ile ilgisi olmadığını açıkladı. Çevre örgütleri ise Emirgan Korusu’na yakın ve İstanbul Boğazı’na hakim böylesi bir arazide yapılaşmaya karşı çıkıyor.

Emlak Konut GYO 158 dönüm arazide alışveriş merkezi (AVM) yapmayacağını açıkladı. Kurum dün gazetelere yansıyan ve gökdelen ile AVM yapılacağı belirtilen haberlere karşılık İstanbul’un silüetine zarar vermeyecek şekilde, zemin artı 2 kat şeklinde binalar inşa edeceklerini belirtti.

SİLUETE ZARAR VERMEYİZ

İhaleye çıkan arazi, 6 parselde toplam 158 bin 497 metrekare büyüklüğe sahip. Bunun 48 bin 100 metrekaresi ön görünümde, 110 bin 387 metrekaresi ise geri görünümde kalıyor. Arsada, turizm tesis alanı ve park alanı olarak yapılaşmaya izin veriliyor. Buna göre, imar planında belirtilen alanlarda yaklaşık 48 bin metrekarelik alanın park olarak ayrılması planlanıyor. Turizm alanında yapılacak tesislerin ise yönetmeliğe uşla zorunlu olacak. Proje kapsamında 108 bin 700 metrekarelik inşaat yapılması planlanıyor.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum Hürriyet’e açıklama yaparak iddiaları yanıtladı. İstanbul silüetine zarar vermeyeceklerini belirten Kurum şöyle konuştu: “Bu arsanın planını Turizm Bakanlığı yaptı. Boğaziçi görünüm koşulu neyse uyacağız. Zemin artı 2 kat izin var. Otel, apart otel ve restoran planlıyoruz. Alışveriş merkezi neden yapalım. Zaten yanında büyük bir AVM var. Açık alan alışveriş birimi olabilir” dedi. Kurum ihale sonrası plan notlarının değişmesi yönünde bir başvuruları olmadığını da dile getirdi. Arsayı Emlak Konut 3 Mart’ta ihaleye çıkaracak.

İhale çekişmeli geçmişti

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında yapılan ihale oldukça çekişmeli geçmişti. Özelleştirme İdaresi’nin yaptığı ihaleye Emlak Konut GYO, Dap Yapı ve Tahincioğlu Gayrimenkul ile yarışmış 1 milyar 5 milyon 552 bin lira ile en yüksek teklifi sunmuştu. Emlak Konut GYO aynı arsa için 2014’ün şubat ayındaki ihaleye de katılmıştı. ilk ihaleye katılan Emlak Konut ve Fırat Plastik açık arttırmadaki taban fiyat olan 1 milyar 451 milyon lira bedeli yüksek bulunarak çekilmişti. Arsada turzim ve konut imarı bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3 Mart’ta ihaleye çıkarak İstinye’deki araziyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Sözü edilen arazinin Emirgan Korusu ile hiçbir ilgisi yoktur. Emirgan Korusu’nun imara açılması, satılması ve bu alana inşaat yapılması söz konusu olamaz“ denildi.